Δικηγορικό Γραφείο Βασιλικής Γερογιάννη

Χρήσιμες Νομικές Συμβουλές

Πολυτιμότερη από ποτέ είναι σήμερα για κάθε πολίτη της χώρας μας η συμβουλή ενός νομικού στις περισσότερες, αν όχι σε όλες, τις δράσεις της ζωής του. Και εννοούμε, την εκ των προτέρων καθοδήγηση, προκειμένου να αποφύγουμε χρονοβόρους, δαπανηρούς και ψυχοφθόρους δικαστικούς αγώνες. Γι’ αυτό θεωρούμε χρέος μας να σας παρέχουμε μερικές χρήσιμες νομικές συμβουλές.

Η πρόληψη είναι πάντα προτιμότερη από την θεραπεία.

Πριν προβείτε σε οποιαδήποτε ενέργεια που δημιουργεί για εσάς έννομες συνέπειες, απευθυνθείτε στο γραφείο μας, ακόμη για τη συμβουλή μας. Μαζί θα αποφύγουμε σίγουρα πολλές κακοτοπιές. Ειδικότερα, καλό είναι να γνωρίζουμε τα εξής:

Οικογενειακό Δίκαιο

Σήμερα ολοένα και περισσότερο έδαφος, έναντι του θρησκευτικού και του πολιτικού γάμου, κερδίζει το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης. Με το συμβολαιογραφικό αυτό έγγραφο, δύο ετερόφυλα άτομα εμφανίζονται ενώπιον Συμβολαιογράφου και ρυθμίζουν μόνοι τους (και όχι από τον Νόμο, όπως στον θρησκευτικό και πολιτικό γάμο) τις σχέσεις, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.

Το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης έχει όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις ενός γάμου (θρησκευτικού ή πολιτικού). Ωστόσο, δεν αναγνωρίζεται ως γάμος και δεν δημιουργεί τις έννομες συνέπειες του γάμου, στο κοινωνικό – ασφαλιστικό δίκαιο (σύμφωνα με σχετική Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους) και στο κληρονομικό δίκαιο (στην περίπτωση που έχει συναφθεί σύμφωνο συμβίωσης, διαφοροποιείται η κληρονομική μερίδα του επιζώντος συζύγου).

Το γραφείο μας είναι σε θέση, τόσο να σας πληροφορήσει υπεύθυνα για κάθε απορία σας πάνω στο θέμα, όσο και να σας παραπέμψει σε άριστα καταρτισμένους Συνεργάτες – Συμβολαιογράφους για  να σας βοηθήσουν στο νέο σας ξεκίνημα!

Όταν ο γάμος δεν έχει την αναμενόμενη καλή έκβαση και υπάρχει συνειδητή απόφαση από τον ένα ή και τους δύο συζύγους να λυθεί, είναι πλέον απαραίτητη η νομική συμβουλή. Η επιμέλεια των ανηλίκων τέκνων, η διατροφή τους, η επικοινωνία, η διατροφή του συζύγου, τα αποκτηθέντα κατά την διάρκεια του γάμου ακίνητα ή κινητά, είναι κεφάλαια που πρέπει να επιλυθούν από την αρχή, για να αποφύγουμε άλλες ψυχοφθόρες διαδικασίες. Το γραφείο μας έχει χειριστεί πολύπλοκες οικογενειακές υποθέσεις και έχει επιτύχει αποφάσεις ρηξικέλευθες για τα ελληνικά νομολογιακά δεδομένα (όπως ανάθεση επιμέλειας στον πατέρα, αφαίρεση γονικής μέριμνας, προσβολή πατρότητας, θέση ανηλίκου σε επιτροπεία κ.ά.). Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας, έστω και συμβουλευτικά.

Κληρονομικό Δίκαιο

Άλλη μια συνέπεια της οικονομικής κρίσης, που μαστίζει την χώρα μας τα τελευταία χρόνια, είναι οι κατάχρεες κληρονομιές. Το ποσοστό των αποποιήσεων κληρονομιών αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο. Επειδή μπορεί να βρεθείτε στη δυσάρεστη θέση να είστε κληρονόμος σε σύνολο περιουσίας που έχει μεγαλύτερο παθητικό απ’ ότι ενεργητικό, κληρονομιάς βεβαρυμμένης με δάνεια, χρέη σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία ή ιδιώτες, να θυμόσαστε ότι απαιτείται να συμβουλευτείτε εγκαίρως και άμεσα δικηγόρο. Οι προθεσμίες αποποίησης είναι πάρα πολύ σύντομες!

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ: Αποποίηση γίνεται ΚΑΙ από τον ΑΝΗΛΙΚΟ με δικαστική απόφαση. Η  αποποίηση εκτός προθεσμίας και ΑΦΟΥ ΕΝΗΛΙΚΙΩΘΕΙ είναι ΑΚΥΡΗ και θεωρείται πλασματικά ότι έχει αποδεχθεί. Δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν και θεωρούνται άκυρες αποποιήσεις που έγιναν, ενώ ακόμη δεν είχε ξεκινήσει η προθεσμία, δεν αναβιώνουν οι σχετικές προθεσμίες σε περίπτωση απώλειάς τους και από λάθος χειρισμό μπορεί να βρεθείτε κληρονόμος χρεών με κίνδυνο ΚΑΙ της προσωπικής σας περιουσίας. Το γραφείο μας έχει την δυνατότητα να χειριστεί με επιτυχία, λόγω σχετικής εμπειρίας, και δυσκολότερα θέματα, όπως ανάκληση κληρονομητηρίων, προσβολές διαθηκών, ακυρώσεις πλασματικών αποδοχών κληρονομιάς, εκκαθάριση – εκτέλεση διαθηκών,  αγωγή νόμιμης μοίρας κ.α. Εμπιστευτείτε μας!

Μισθώσεις Ακινήτων

Προσοχή! Μην αρκείστε στα προδιατυπωμένα έντυπα ιδιωτικά συμφωνητικά μίσθωσης, που πωλούνται σε βιβλιοπωλεία. Τόσο για αστικές μισθώσεις (κατοικίες), όσο και για επαγγελματικές, δέον όπως καταρτίσετε συμφωνητικό με νομικό της επιλογής σας. Το γραφείο μας αναλαμβάνει να καταρτίσει μισθωτήρια, να σας εκπροσωπήσει και να διεκπεραιώσει για εσάς, εξώδικα ή δικαστικά, μισθωτικές διαφορές με απόλυτη επιτυχία.

Διαταγές Πληρωμής

Προσοχή όταν εκδίδετε επιταγές και συναλλαγματικές. Όλα τα πεδία πρέπει να συμπληρώνονται την ώρα της υπογραφής και να μην τίθενται εκ των υστέρων, προκειμένου να μπορέσουμε να εκδώσουμε διαταγή πληρωμής και να μην είμαστε εκτεθειμένοι στον κίνδυνο ανακοπών. Συμβουλευτείτε μας ΠΡΙΝ από κάθε ενέργειά σας!

Αγορές Ακινήτων - Συμβόλαια

Μεγάλη προσοχή απαιτείται και σε περίπτωση που επιθυμείτε να κάνετε μια αγορά ακινήτου. Οπωσδήποτε πρέπει, ΠΡΙΝ δώσετε προκαταβολή στον πωλητή, να προηγηθεί έλεγχος των τίτλων του ακινήτου που σας ενδιαφέρει από τον Δικηγόρο σας στο Υποθηκοφυλακείο και στο Κτηματολόγιο. Ζητήστε από τον πωλητή τα συμβόλαια του ακινήτου που σας ενδιαφέρει και ελάτε να το ελέγξουμε, ΠΡΙΝ αποφασίσετε ότι θα το αγοράσετε. Το κόστος είναι μικρό σε σχέση με την ωφέλεια σας να ΜΗΝ πάρετε στην κυριότητα σας ένα βεβαρημένο ή με νομικά ελαττώματα ακίνητο. Συμβουλευτείτε μας!

Απαραίτητη κρίνετε για εμάς και σας την συνιστούμε, η παράσταση δικηγόρου κατά την κατάρτιση του συμβολαίου. Χωρίς τις ειδικές νομικές γνώσεις, δεν θα μπορέσετε να είστε σίγουροι ότι αποτυπώθηκε η βούλησή σας στο συμβόλαιο που καταρτίσατε και ότι πίσω από αυτές τις δυσνόητες για εσάς νομικές έννοιες δεν κρύβονται μελλοντικές παγίδες ή κίνδυνοι. Η πολυετή μας συνεργασία με άρτια καταρτισμένους Συμβολαιογράφους, θα σας φανεί χρήσιμη στην κατάρτιση οποιασδήποτε συμβολαιογραφικής πράξης επιθυμείτε (αγοραπωλησίας, γονικής παροχής, αποδοχής κληρονομιάς, δωρεάς, σύστασης, διόρθωσης συμβολαίου, κ.α.).

Κτηματολόγιο

Η κτηματογράφηση σήμερα συνεχίζεται με την επεξεργασία των δηλώσεων και την ακριβή οριοθέτηση των γεωτεμαχίων. Σε πολλές περιοχές έχει ήδη ξεκινήσει και η δεύτερη φάση κτηματογράφησης, ήτοι η κατάρτιση των προσωρινών κτηματολογικών πινάκων. Οι πίνακες αναρτώνται στα Γραφεία Κτηματογράφησης και τους Δήμους, ενώ παράλληλα,  αποστέλλονται και ταχυδρομικά Αποσπάσματα των εγγραφών σε όσους έχουν δηλώσει δικαιώματα. Η διαδικασία της ανάρτησης σας δίνει την δυνατότητα να ελέγξετε το περιεχόμενο των εγγραφών που έχουν γίνει και να καταθέσετε ενστάσεις για τυχόν λάθη ή παραλείψεις.

Το γραφείο μας έχει ως τώρα χειριστεί, με απόλυτη επιτυχία, υποθέσεις στο Κτηματολόγιο και στις Επιτροπές Ενστάσεων του Κτηματολογίου, που αφορούν εκπρόθεσμες δηλώσεις, δηλώσεις νέων δικαιωμάτων που αποκτήθηκαν μετά την διαδικασία υποβολής των δηλώσεων, αιτήσεις για την διόρθωση στοιχείων σε δηλώσεις που υποβλήθηκαν κ.α. Επικοινωνήστε μαζί μας, να μας αναθέσετε και τη δική σας!

Τροχαία Ατυχήματα

Κάθε χρόνο τα τροχαία ατυχήματα αυξάνονται στην χώρα μας, παρά την εκστρατεία πρόληψης που έχει ξεκινήσει από την πολιτεία μας. Αν, παρ’ ελπίδα, συμβεί και σε εσάς, πρέπει να γνωρίζετε ότι ΚΑΛΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΤΡΟΧΑΙΑ. ΠΑΝΤΑ. Όσο κι αν αργεί να έρθει, υπομένουμε καρτερικά να καταγράψει το συμβάν. Αναφερόμαστε με σαφήνεια και ψυχραιμία στους αστυνομικούς για τα πραγματικά περιστατικά του ατυχήματος και για τις σωματικές μας βλάβες. Διαβάζουμε πριν υπογράψουμε την κατάθεσή μας. Φωτογραφίζουμε κι εμείς τον τόπο του ατυχήματος (θέση των αυτοκινήτων πριν μετακινηθούν και σήμανση, αν υπάρχει). Ζητάμε οπωσδήποτε τη συμβουλή ενός νομικού πριν δώσουμε κατάθεση. Το γραφείο μας μπορεί να σας καθοδηγήσει υπεύθυνα και σωστά σε οποιαδήποτε απορία σας και να αναλάβει το χειρισμό κάθε διαφοράς από αυτοκίνητα, είτε στο αστικό, είτε στο ποινικό της σκέλος.

Διοικητικές Διαφορές

Αναφερόμαστε πάντα στην διοίκηση και στις υπηρεσίες ΕΓΓΡΑΦΩΣ, όχι προφορικά. Έτσι, θα έχουμε και από την αρμόδια υπηρεσία έγγραφη, ενυπόγραφη απάντηση, που όχι μόνο δε μπορεί να αμφισβητηθεί, αλλά μόνο έτσι μπορεί ο δικηγόρος σας να ελέγξει την ορθότητα και νομιμότητα ή μη μιας διοικητικής πράξης και να σας βοηθήσει καταφεύγοντας στα Διοικητικά Δικαστήρια. Το γραφείο μας χειρίζεται διοικητικές υποθέσεις με υπεύθυνη, επιστημονική προσέγγιση, τόσο στα Διοικητικά Δικαστήρια (Πρωτοδικεία και Εφετεία), όσο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ποινικά Δικαστήρια

Δεν θα συμβουλεύσουμε τον κατηγορούμενο, γιατί εκείνος, λόγω της δυσμενούς του θέσης, είναι σίγουρο ότι θα απευθυνθεί σε Δικηγόρο και θα ενημερωθεί για τα δικαιώματά του και την όσο το δυνατόν καλύτερη υπεράσπισή του. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται να επιδείξετε αν έχετε προταθεί ή κληθεί ως ΜΑΡΤΥΡΑΣ σε ποινικό δικαστήριο. ΔΕΝ απαλλάσσεστε από αυτή την ιδιότητα αν δεν εμφανιστείτε. Η παρουσία σας είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ. Αν δεν προσέλθετε στη αναφερόμενη δικάσιμο, θα σας επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο, βίαιη προσαγωγή, ακόμη και ποινή φυλάκισης, αν θεωρηθεί ότι δεν προσήλθατε από απείθεια! Ρωτήστε μας για κάθε απορία σας και ελάτε να βρούμε μαζί τρόπο να μην ταλαιπωρηθείτε, αλλά χωρίς δυσάρεστες για εσάς συνέπειες! Χειριζόμαστε το ίδιο μαχητικά και με επαγγελματισμό κάθε υπόθεση, τόσο από τη θέση της πολιτικής αγωγής, όσο και από τη θέση της υπεράσπισης.

Μπορούμε να σας συμβουλέψουμε και να σας κατευθύνουμε περαιτέρω. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για ο,τιδήποτε χρειαστείτε.

Scroll to Top